Het fietsavontuur van Bas heeft hem inmiddels in Spanje gebracht en met de meetresultaten van de fijnstofsensor vraagt Bas zich het volgende af.
“Kunnen we concluderen dat de lucht in dit deel van Europa ( waar ik dus gefietst heb) eigenlijk best wel schoon is? We zouden het eigenlijk moeten vergelijken met een stuk Randstad.”
Reuze interessant natuurlijk om die vergelijking te maken met bijvoorbeeld de sensoren in Noord-Holland.
De meetresultaten van 3 oktober van drie sensorlocaties in Noord-Holland laten een opvallende dag zien. Het eerste deel van de dag veel hoger fijnstofconcentraties dan de middag en avond. Wat ook opvalt is dat daling van de grafieklijn op de verschillende locaties op een ander tijdmoment plaatsvindt. Des te verder naar het noorden des te later in de tijd. Hoe komt dat?
Voor een antwoord op die vraag bekijken we de beelden van de satellietdata, in dit geval de voorspelling van deze dag.
Met deze beelden zien we de specifieke weersomstandigheden en de gevolgen voor de fijnstof over groot gebied. Een groot deel van Europa laat dus een lage fijnstofconcentratie zoals ook Bas gemeten heeft met de fijnstofsensor. Wat ook opvalt is de verschuiving van grens van het gebied met fijnstof over Nederland in noordelijke richting, precies wat de grafieken van Noord-Holland laten zien!
Voor het vergelijken van de situatie in Spanje met die van Noord-Holland moet er eigenlijk over een langere periode gemeten worden en die uitdaging gaat Bas de volgende dag aan.
Zondag 4 oktober
Vandaag is de start van de rit in het centrum van Castellon de la Plana met als einddoel Valencia, een fietsrit van 115 km. Een groot deel van deze fietsroute wordt fijnstof gemeten met het sensorkastje.
En hier het resulaat samen met die van de sensorlocaties in Noord-Holland, bijzonder interessant.
Meer lezen over het fiestavontuur van Bas? Kijk dan hier