De Stookwijzer, een mooi instrument voor gemeenten

2
345

Met de vernieuwing van de Stookwijzer hebben gemeenten er een mooi instrument bij gekregen om hun beleid voor houtrookoverlast mee af te stemmen. Afhankelijk van wind en fijnstof in de lucht krijgt een gebied een kleurcode. Code rood betekent: ‘niet stoken’. Voor meer informatie zie: https://www.atlasleefomgeving.nl/stookwijzer

Code rood: Stook geen hout

De rook waait niet goed weg, omdat er weinig wind staat. Of de luchtkwaliteit is op dit moment slecht. Nu stoken zorgt voor extra overlast. Bij mensen met longklachten en anderen kunnen gezondheidsklachten optreden. Houd rekening met je buren.

Hieronder een plaatje met de situatie van 8 december 2024,  met daarin te zien de Stookwijzer (geel en rood), regen, wind en de ApriSensor fijnstofsensoren die houtrook signaleren.

Met dank aan het Ministerie van IenW (opdrachtgever) en het RIVM (beheer en communicatie) voor deze vernieuwde Stookwijzer.

2 REACTIES

  1. Een mooi instrument voor gemeenten. Echter gemeente Vijfheerenlanden neemt geen enkele verantwoordelijkheid. Ook niet nu wij de fijnstof meten die hoge pieken aangeeft afkomstig van de houthaard van onze buren.
    Beloften worden gedaan maar niet nagekomen.
    Dit stookseizoen hebben we al zo’n 20 meldingen gedaan via stookwijzer en krijgen dan een mail van de gemeente met een dossiernummer en een datum van uiterlijke reactie. We hebben niets vernomen.
    Wij hebben in de adgelopen 10 jaar veel maatregelen genomen. Voorstellen gedaan. De politie wijst naar de gemeente maar die zeggen niets te kunnen doen.
    Onze fijnstofmeter hangt op 2 meter hoogte in onze tuin. Plaats Ameide. Zie site scapeler.
    Wie kan ons helpen.

  2. Deze reactie is van M.E. (Mirjam) Kies:

    Toevallig gisteravond een presentatie van gemeente Eindhoven bijgewoond. Die hebben sinds medio november een nieuwe app om woonoverlast in je buurt te melden (wat iets anders is dan ‘BuitenBeter’ voor losse stoeptegels en zwerfvuil e.d.)    Die app heet ‘Signalen’ en wordt al door meerdere gemeenten gebruikt. De bedoeling is dat meldingen beter en sneller bij de juiste ambtenaar terecht komen, waarna er ook sneller en beter actie op kan worden ondernomen. Tevens krijgen melders een dossiernummer dat tevens dient als ’track & trace’ voor de wijze van afhandeling. Eindhoven wil alle bestaande kanalen om overlast te melden via dit ene systeem laten lopen.

    Na afloop gesproken met de betreffende ambtenaren die het complete voortraject hadden uitgevoerd qua communicatie en ICT. Gevraagd of de nieuwe afhandeling ook gaat gelden voor de meldingen die bij de gemeente binnenkomen via de Stookwijzer. Eindhoven heeft immers het Schone Lucht Akkoord getekend. Stookwijzer? Daar hadden zij nog nooit van gehoord.

    Daarnaast vernam ik dat juist met de politie de samenwerking zeer moeizaam verloopt – een landelijk probleem! Personeelsgebrek, geen wettelijke bevoegdheid om een pand binnen te treden bij overlastmeldingen (geldt trouwens ook voor handhavers van gemeente als die door de stoker worden weggestuurd), of gewoon geen zin. Afschuiven over en weer is tot kunst verheven.

    Zelf laat ik al sinds dat mogelijk is mijn meldingen via de Stookwijzer lopen. Al was het maar om het RIVM en passant aan inzicht te helpen inzake stookoverlast.

    Van de gemeente krijg ik vervolgens – net als Dirk de Bruin – een dossiernummer via de mail. Een paar dagen later volgt de opgewekte mededeling: “Wij hebben uw melding met nr. …… afgehandeld!”. Dan moet je maar raden welke melding dat was, als je regelmatig klaagt. Want je weet ook niet hoeveel tijd er zit tussen de melding bij de Stookwijzer en de ontvangst door de gemeente. En HOE de melding is afgehandeld staat er niet bij. Daar moet je dan weer over bellen me de klantenservice van de gemeente, maar dat wordt niet echt duidelijk uitgelegd.

    Uit de presentatie gisteravond begreep ik wel dat de aangescherpte privacyregels nogal een struikelblok zijn hierbij. Ook voor contacten tussen politie, BOA’s en gemeente. Zelfs als jij zegt “meneer Jansen van hiernaast stookt enkel bewerkt sloophout” wat gewoon verboden is, mag dat niet zomaar gedeeld worden. Ook de identiteit van de melder zomaar doorgeven van de ene instantie naar de andere is verboden. Hoe ze dat bij de Stookwijzer oplossen weet ik niet, want daar moeten melder en overlastbron toch ook ‘met de billen bloot’ om accuraat te kunnen melden.

    Ik wens Dirk de Bruin veel sterkte en leef met hem mee!

    M.E. (Mirjam) Kies
    mekies@on.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in
Captcha verification failed!
Captcha gebruikersscore mislukt. Gelieve ons te contacteren!