Waar traditie en Schone Lucht Akkoord elkaar gaan treffen

0
252

Vanuit enig historisch besef is het interessant om te zien hoe in de gemeente Nunspeet wordt omgegaan met wat ze daar noemen de traditie van het stoken op hout en de introductie van “het Schone Lucht Akkoord”. De traditie maakt dat er een aantal zaken gevoelig liggen maar tegelijk wordt ook wel de noodzaak gezien om mee te gaan met de landelijke ontwikkeling op het gebied van schone lucht en gezondheid. In de vergadering van de Commissie Ruimte en Wonen van 9 december 2024 is als agendapunt 6a het onderwerp “Evaluatie verkoop van brandhout” besproken. Bekijk de vergadering terug vanaf ongeveer 2:08 uur in de opname te zien via deze link. Door de SGP, Gemeentebelang en CDA Lokaal wordt aandacht gevraagd voor dit onderwerp omdat zij zich zorgen maken over de gevolgen van het terugbrengen van de verkoop van brandhout door de gemeente. De belangrijkste zorgen: gevolgen voor maatschappelijke organisaties en gevolgen welke leiden tot een hogere prijs voor het brandhout. Deze politieke partijen hebben vervolgens een motie “Vreemd” ingediend. Voor iemand die niet belast is met de traditie van het stoken op hout, komen een aantal de argumenten inderdaad vreemd over. Hieronder in het kort samengevat wat door de drie partijen is aangedragen.

  • het stoken moet betaalbaar blijven
  • de traditie van het stoken en alles wat daarbij komt kijken, is belangrijk voor de inwoners.
  • een houtkachel is niet schadelijk voor de gezondheid indien men goed stookt.
  • er is al te weinig aanbod van betaalbaar hout.
  • het gemeentelijke bos is van de inwoners.
  • brandhout is voor de dagbesteding van maatschappelijke organisaties noodzakelijk en een bron van inkomsten
  • zorgen om ongewenste effecten als het brandhout duurder wordt.
  • indien de gemeente brandhout blijft leveren aan de inwoners, zal het in gesprek gaan met deze inwoners mogelijk blijven.

Nu verloopt de verkoop door middel van een loting. Van een totaal van 4000 kuub wordt 400 kuub verloot onder 600 inschrijvers met per persoon 5 kuub brandhout. Dat betekent dus dat 80 huishoudens hiervan profiteren. Niet gratis en wordt het hout door de inwoners zelf uit het bos gehaald. Dit laatst staat wel ter discussie met het idee dat centraler uit te gaan voeren.
600 inschrijvers en dus minimaal 600 huishoudens met een houtkachel! Het aantal zal hoger zijn omdat niet iedereen de moeite zal doen om zelf hout uit het bos te halen. Het idee is ook dat de gemeente meer moet adviseren hoe de inwoners hout moeten stoken zodat het overlast wordt verminderd. Evenzo het subsidieren van verbetering (filters) of zelfs vervanging door nieuwe houtkachels.

Door het Schone Lucht Akkoord zullen tradities zoals in Nunspeet, steeds meer onder druk komen te staan. Het is dus interessant om de ontwikkelingen in deze gemeente te blijven volgen.

De motie “Vreemd” is hier te vinden