Iedereen wil graag schone en gezonde lucht inademen. Schone lucht is van levensbelang. Er komt steeds meer focus op luchtkwaliteit, omdat men er steeds meer van bewust is, dat luchtkwaliteit een grote impact heeft op onze gezondheid. Het gevolg is, dat burgers steeds meer geïnteresseerd raken in het zelf meten van de luchtkwaliteit. Dat is een goede ontwikkeling, want door zelf te meten krijg je inzicht in de lokale luchtkwaliteit van je eigen woonomgeving. Je zal bewust worden dat bepaalde activiteiten in je buurt een grote invloed kunnen hebben op de luchtkwaliteit. Je kunt hierbij denken aan een drukke weg of een bedrijf, maar ook bepaalde menselijke activiteiten kunnen veel luchtvervuiling veroorzaken.
De luchtkwaliteit wordt door veel parameters bepaald en fijnstof speelt hier een belangrijke rol. Van fijnstof (en ultrafijnstof) is bekend dat deze deeltjes via de ademhaling gemakkelijk je lichaam kunnen binnendringen. Schadelijke stoffen kunnen zich hechten aan fijnstof en kunnen gezondheidsklachten veroorzaken. Een bekend vorm van fijnstof is roet. Roet komt vrij bij verbranding van fossiele brandstoffen, maar ook houtkachels produceren veel roet, fijnstof en ultrafijnstof.
Fijnstof kun je tegenwoordig snel en relatief goedkoop meten met behulp van robuuste sensoren. Ultrafijnstof kun je helaas nog niet meten met sensoren, hiervoor ben je genoodzaakt professionele apparatuur aan te schaffen.
ApriSensor sensorkit
Scapeler is actief op het gebied van meten van luchtkwaliteit en heeft een eigen sensorkit ontwikkeld. De ApriSensor is een sensorkit waarmee je fijnstof en meteo realtime kunt meten.
Lees hier meer over de sensorkit: ApriSensor sensorkit