Maandag 31 augustus 2020 is het fietsavontuur van Bas Strikker van start gegaan. Vertrokken vanuit Haarlem met als doel Zuid-Frankrijk en mogelijk verder nog Spanje in. Vanuit interesse en nieuwsgierigheid naar de luchtkwaliteit heeft Bas een ApriSensorkastje meegenomen met daarin o.a. een fijnstofsensor. Onderweg zal het kastje voor korte of langere tijd worden aangezet om de luchtkwaliteit van de omgeving te meten. Aan het eind van elke meetperiode zal de meetdata worden doorgestuurd naar de server met behulp van de hotspotfunctie op de mobiele telefoon.
De resultaten worden in beeld gebracht met foto’s van de omgeving met daarbij de meetresultaten in een grafiek.
Hieronder ziet u deel 3 van het fietsavontuur, de andere delen kunt u inzien door deze doorverwijzingen te kiezen:
Het fietsavontuur met de ApriSensor – Deel 1
Het fietsavontuur met de ApriSensor – Deel 2
Deel 3
Donderdag 1 oktober
Meting in Tarragona, hier is veel petrochemische industrie waaronder een grote olieraffinaderij van Repsol. Ik ruik het een klein beetje, de sensor ook?
De fijnstof PM2.5 meting van deze ochtend laat meetwaarden zien tussen 8-15 ug/m3, nog steeds onder de norm maar toch wel aanzienlijk meer dan de afgelopen dagen.
Zaterdag 3 oktober
Start meting bij 1066 op de Nacional 340
“Fietsen in Spanje is niet zoals fietsen in Frankrijk waar je meestal op 3 verschillende manieren van A naar B kunt gaan: rode weg, gele weg of witte weg. In Spanje ben je helaas vaak overgeleverd aan de rode weg, de “Nacional “, dus heel echt relaxed fietsen is het niet langs de Spaanse costas. En wat meet de sensor van het het voorbij gaande verkeer?”
Relatief weinig fijnstof met piekjes waarschijnlijk veroorzaakt door het voorkomend verkeer. Met max van 1,5 microgram per kubieke meter is de luchtkwaliteit voor wat betreft fijnstof pm2.5 goed te noemen.
Is de lucht in dit deel van Europa schoner?
“Kunnen we concluderen dat de lucht in dit deel van Europa ( waar ik dus gefietst heb) eigenlijk best wel schoon is? We zouden het eigenlijk moeten vergelijken met een stuk Randstad.” Dat is de vraag die bij Bas heeft als hij de resultaten van de afgelopen dagen bekijkt. En ja, reuze interessant om dat eens te vergelijken met bijvoorbeeld de sensoren in Noord-Holland.
De meetresultaten van 3 oktober van drie sensorlocaties in Noord-Holland laten een opvallende dag zien. Het eerste deel veel hoger dan de middag en avond. Wat ook opvalt is dat daling van de grafieklijn op de verschillende locaties op een ander tijdmoment plaatsvindt. Des te verder naar het noorden des te later in de tijd. Hoe komt dat?
Voor een antwoord op die vraag bekijken we de beelden van de satellietdata, in dit geval de voorspelling van deze dag.
Met deze beelden zien we de specifieke weersomstandigheden en de gevolgen voor de fijnstof. Een groot deel van Europa kent dus een lage fijnstofconcentratie zoals ook Bas gemeten heeft met de fijnstofsensor. Wat ook opvalt is de verschuiving van grens van het gebied met fijnstof over Nederland in noordelijke richting, precies wat de grafieken van Noord-Holland laten zien!
Voor het vergelijken van de situatie in Spanje met die van Noord-Holland moet er eigenlijk over een langere periode gemeten worden en die uitdaging gaat Bas de volgende dag aan (zie Zondag 4 oktober)
Zondag 4 oktober
Vandaag is de start van de rit in het centrum van Castellon de la Plana en het einddoel Valencia, een fietsrit van 115 km. Een groot deel van deze fietsroute wordt fijnstof gemeten met het sensorkastje.
En hier het resulaat samen met die van de sensorlocaties in Noord-Holland, bijzonder interessant.
Woensdag 8 oktober
Vandaag een meting aan het strand van Valencia bij matige zuidwestenwind met het laatste deel van de meting ( zo’n 15 minuten) de kast wat hoger geplaatst, op een prullenbak, wellicht geeft dat een andere grafiek?
Maar wat blijkt aan het eind van de dag, geen fijnstof meetwaarden ontvangen op de server. Wel de gegevens van de andere sensoren zoals de temperatuur. De volgende grafiek laat die temperatuur zien (ook al staat er fijnstof boven)
Wat is er aan de hand? Dan maar even het kastje geopend …
En dat ziet er gewoon prima uit, alle draadjes lijken goed, stekkers aangesloten. Is het de voeding? Powerbank is pas opgeladen dus dat kan het niet zijn. De fijnstofsensor zal het toch niet opgegeven hebben … 🙁
Zaterdag 10 oktober
Bas: “Het avontuur zit er voorlopig even op, ik vlieg morgen vanuit Valencia naar Adam. Wordt vervolgd in de lente van 2021, weet nog niet waar maar gaat zeker gebeuren!”
Het fietsavontuur met de ApriSensor – Deel 1
Het fietsavontuur met de ApriSensor – Deel 2